Baranya egyik rejtett kis zugában találhatunk rá a gyönyörű és barátságos kis településre, Erdősmecskére. A falu jelenleg is igen sok állatnak ad otthont, így tökéletes helynek bizonyult egy hüllők és kisebb emlősök számára fenntartott kis menedék létrehozására. Legalábbis ez volt az eredeti elképzelés.

A belgiumi betondzsungelből menekülve érkezett az ország eme rejtett kis gyöngyszemébe Sharon Oplinus, a későbbi alapító és tulajdonos, aki magával hozta állatgyűjteményét is, amelynek nagy része már akkor is elhagyott, magukra hagyott házikedvencekből állt. Még mielőtt észrevehette volna, a kis állatgyűjtemény már egy, a látogatók előtt is nyitott állatkertté nőtte ki magát a semmiből, amely újabb és újabb, biztonságos menedéket kereső egzotikus állat számára vált ideiglenes vagy állandó menedékké.

Az Állatkert először 2018-ban nyitotta meg kapuit, REPZOOTIC néven, különösebb látogatócsalogató elképzelés és szándék nélkül, hiszen az állatkerti cím létrejötte és az állatok tartásához szükséges engedélyek beszerzése inkább egy szükséges lépésnek, mintsem egy kívánság teljesülésének nevezhető, de ez a lépés vezetett el ahhoz az állapothoz, amit ma MECSKE ZOO néven ismerünk.

A Mecske Zoo faramuci módon egy véletlennek köszönhetően jött létre, gyakorlatilag csak megtörtént, hogy állatkertté avanzsált, jelenleg is elsősorban inkább állandó menedékhelyként működik az elhagyott, feleslegessé vált egzotikus állatok számára. Az állatkert mentett lakói olyan állatok, akiket már nem lehet visszahelyezni természetes élőhelyükre, ezért ezen a természetközeli és csendes helyen békében és védve mindentől tölthetik (utolsó) éveiket. Mindeközben vad társaik nagyköveteként az övék a feladat, hogy megnyerjék az emberek szívét és a természetvédelemmel és a fajvédelemmel kapcsolatos információkat minél több emberhez eljuttassák.

Joggal kérdezheti tehát bárki, hogy mi is a cél, mik a tervek, mi a fő irány. A Mecske Zoo jelenleg is fejlődik, növekszik és igyekszik minden egyes nappal jobbá és jobbá válni, mind az állatok, mind az emberek, a látogatók számára.

Amikor nálunk jársz, nem találkozhatsz tigrisekkel, egy lopakodó szervállal viszont igen. Itt nincsenek elefántok, de számos éjszakai vadász és még ismeretlen kacagó madár köszönt majd. Az állatkert elsősorban az állatmentésre fókuszál és elsődleges célja, hogy eddig ismeretlen vagy kevéssé ismert (és emiatt néha fenntartásokkal fogadott) emlős-, madár- és hüllőfajokat mutasson be. Számos állat tekinthető meg testközelből, illetve állatbemutatóink során a látogatók akár meg is érinthetik, meg is foghatják őket.

Ha a természet szépségét keresed, különleges állatfajtákkal találkoznál vagy családbarát környezetre vágysz, akkor a Mecske Zoo a tökéletes választás. Reméljük hamarosan találkozunk!